#中菜 #九龍酒店 #點心 #美食焚化爐 #龍逸軒 (此文章由U Blog 同步發佈至社群)" /> #中菜 #九龍酒店 #點心 #美食焚化爐 #龍逸軒 (此文章由U Blog 同步發佈至社群)" />

點心出色 中菜扎實 @ 龍逸軒 ( 尖沙咀九龍酒店 )

九龍酒店中菜廳龍逸軒是近年去得較多的地方,無論自己同家人飲茶,又或是外甥擺結婚酒,都令人滿意,無他,相信同總廚楊師傅的出品有關,多年來務實的出品,予人以信心,早排同朋友聊天,先醒起有一段時間無去食飯,二話不說,即時起行。 餐廳本身午間有任食點心,但自己又心多,點下其他菜都好吖! 翠塘蛋白金魚餃 造型神似,皮薄餡鮮,蛋白底加入菜汁,散發淡淡翠綠,食落又嫩滑。 粉紅松露石榴粿 餃皮加入紅菜頭,令餃皮帶艷麗的色彩,雜菌餡料又有松露幽香,好味。 金腿蘿蔔絲手袋酥 造型真係有點似手袋,但如果可以細返些小會更好,酥皮烘得微焦又香口,咬落酥化,水準好高,餡料咸甜夾雜,好特別。 叉燒酥 同行朋友對龍逸軒的酥皮菜色讚譽有加,的確,叉燒又是自家出品,找不到挑剔的地方。 鮮蟹肉粟米羹($98) 很欣賞芡汁推得好薄,鮮蟹肉令湯底更鮮甜,建議下點胡椒粉就更可口。 香芒乳豬件($600/半隻,$1200/隻)($300/例) 自家烤製乳豬果然有水準,配以芒果肉一齊食更是第一次,效果有點意外,微酸的芒果,與帶油份的乳豬件,正好起了平衡的作用,脆與滑的對踫,很有趣。 北京片皮鴨兩食($680/隻) 片皮鴨除了要烤得好,刀功亦同樣重要,再配上蜜瓜絲、青瓜絲、京蔥及子薑絲,澆上海鮮醬再包好,一口咬下,鴨油的臊香以及甜美的味道隨之而來。 兩食另一道是粉鴨崧,用生菜包好一齊食,滋味滿分。 瑤柱海皇泡飯($208) 熟朋友都知我係澱粉質怪,可以話無飯不歡,這個泡飯湯底好鮮甜,海鮮粒相當豐富,個人好滿意。 芙蓉海鮮粒煎米粉($208) 一道令人意外有驚喜的菜色海鮮粒的芡汁啱啱好,而米粉煎至微脆,有焦香而不過火,排上海鮮汁味道豐富,脆卜卜的口感好正。 燕窩蛋撻($32/件) 朋友極力推薦的甜品,即叫即焗,拎上手熱辣辣,相當討好,蛋漿亦夠香滑。 D24榴槤Creme Brulee 在焦糖燉蛋表面放上新鮮的D24榴槤,仲要大大舊,而蛋香與榴槤又沒有違和感。 Facebook專頁 : The Kowloon Hotel   地址 : 尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓   電話 : 27343722   IG : foodiephilip   小紅書 : 美食焚化爐   味道 : 4  環境 : 5  服務 : 5  衛生 : 5  抵食 : 4  位置 : 5   希望各位喜歡這篇文章的朋友,請在我的專頁上剔"LIKE",當作小小的鼓勵吧!謝謝!   http://www.facebook.com/foodiephilip #中菜 #九龍酒店 #點心 #美食焚化爐 #龍逸軒 (此文章由U Blog 同步發佈至社群)

評分
5/5
👍🏻
下一篇載入中