Suzunoya 2024/03/12

名古屋篇:健康田樂燒

在榮商圈附近的聆之屋,走健康路線,主力豆腐田樂燒,我真心麻麻,不過老媽子有興趣。 人客蠻多,樓面人手卻嚴重不足,需要耐心等待,不過香港人都見慣見熟呢種情況啦! 左看右看,還是挑了相對無咁健康的天婦羅餐,內容既有田樂燒豆腐、什錦天婦羅、白飯、漬物及味噌湯等。 以各式漬物打開胃口,三件的板豆腐田樂燒,質感都可以,唔會太死實或者散晒,甜甜的汁醬醒胃,若然是淺嚐的話,我覺得合格有餘,但是一嘢三件打爆我胃納,對於食肉獸既我而言,肯定是太寡,唔會滿足。 天婦羅食材新鮮,外衣鬆脆不太厚,沾上蘿蔔蓉及天婦羅汁醬,總算是一點慰藉,尤其是海老天婦羅。 如果怕天婦羅熱氣既話,有更健康的田樂燒套餐,更多款的漬物,田樂燒方面就是一磚豆腐,以及銀杏、菇及蒟蒻等,筆者大概不懂欣賞。 好想溝貨~~~ #日本#食勻全世界 (此文章由U Blog 同步發佈至社群)

平均消費
HK$0
地址
Suzunoya
日本〒461-0005 Aichi, Nagoya, Higashi Ward, Higashisakura, 1-chōme−11−1 栄公園オアシス21地下
評分
3/5
👍
下一篇載入中