香港探店|融合意大利·日本白川縣的小酒館

聽朋友講近排灣仔新開左間主打日式fusion 菜的意大利小酒館,剛好在熱鬧嘅囍帖街旁邊,旺中帶靜,一進店就被一大幅日式傳統畫牆連住吧枱吸引,畫上印著江戶時代的建築、掛着日本和意大利國旗的船艦,感受到濃濃的日式風情,讓人放鬆舒適 Prociutto from Parma 火腿肉質油潤,比起西班牙火腿顏色較深,油花亦較均勻,而且帶點堅果味道,適合配酒享用。 Foie Gras on Garlic Toast 香脆既多士配上肥厚油膩既鵝肝,入口即化,好正好好食! Fettucine Uni Carbonara 橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎係入口即溶,闊條麵口感滑身煙韌,每一條都浸滿海膽的鮮甜湯汁,配埋奶滑的卡邦尼,好Creamy好正!份量剛剛好唔會太飽😋 Sukiyaki Sirloin Roll 牛肉肥嫩多汁,配埋中間的蔬菜,能夠減低和牛本身的油膩感,食落去更加fresh,特別加入咗壽喜燒汁和大量醬油去烹煮,濃厚嘅牛肉香氣夾埋一齊好好食!

平均消費
HK$400
地址
Trattoria Kagawa by Mihara
Shop No.4, G/F, 18 Ship St, Wan Chai, 香港
評分
4/5
下一篇載入中