深圳 fufuland 舒芙蕾 | 抹茶軟雪糕梳乎厘班戟|

https://youtu.be/ad7UAGbH2RI 深圳皇庭廣場新開嘅甜品店Fufuland,專賣疏乎厘+軟雪糕專門店,除左深圳之後,係大陸好多地方都有分店,而呢間位於皇庭廣場既分店岩岩係一月開,咁當然要去朝聖一下。 佢嘅位置呢就係喺皇庭廣場地下層中庭位置,即係大家經過卡馬王子之後,向右面方向行,大約一分鐘左右,就會見到㗎喇。 咁究竟fufuland有咩吸引力呢,我哋先睇下呢間店嘅招牌貨先啦,咁就係呢個梳乎厘班戟,即係佢地叫嘅舒芙蕾啦 呢度買嘅產品主要分為3類 1 梳乎厘系列: 主要呢就係將一啲整好咗嘅梳乎厘中間切開一半,然後就夾一啲餡料入去,咁d餡料係一啲唔同味嘅cream同埋生果, 例如有北海道牛乳、宇治抹茶柚子、杏仁豆腐、雪覆草莓、 海鹽奧利奧、雪覆晴王、抹茶等等d味道。價錢$16-23 2. 軟雪糕系列,呢個先至係我今日嘅重點, 雪糕有兩個口味包括係牛奶同埋抹茶b,價錢$23 3. 軟雪糕加梳乎厘pancake系列, 咁,呢個就係最多人打卡買嚟食,睇得又食得,係我覺得最值得推介項目 對於一個喜歡吃甜品的人來說疏乎厘是非常吸引,因為佢口感輕盈, 食起上嚟既罪惡感相對較少。 由於我本身都係抹茶控,所以我係揀咗抹茶軟雪糕加梳乎厘pancake。抹茶雪糕,食落去不会甜膩,甜度岩岩好,口感綿密, 綠茶味都算幾濃鬱 ,梳乎厘班戟,口感都q彈, 但蛋香味爭少少,有入口即融的感觉, 有人就鍾意兩樣加埋一齊食,不過我就覺得分開食,可以食到兩種唔同嘅味道其實係更加好嘅 ,另外仲粒草莓,一次吃到3 种食物,都只係$29,性價比幾高。

平均消費
HK$33
地址
皇庭廣場
中國广东省深圳市福田区福田CBD福华三路G3M5 FW4 邮政编码: 518048
評分
4/5
👍
下一篇載入中