唔好掉入「星威開鎖」嘅圈套 — 親歷專業呃人手法

香港開鎖慘痛經歷:揀真正嘅開鎖佬勿中圈套 上個星期,我有個唔幸嘅經歷,要搵人來開鎖。依家就同大家分享下,點樣喺香港揀到一個可信嘅開鎖佬,同埋點樣避開啲不良嘅開鎖公司,例如我遇到嗰間「星威開鎖」。 揀開鎖佬嘅安全方法: 1. 用WhatsApp group問清楚朋友:一定要求佢哋推薦用過同覺得OK嘅開鎖佬。 2. 問樓下保安:保安通常會認識一啲靠譜嘅開鎖佬。 3. 無計就上Google:但係記住,唔好隨便揀啲廣告打得好靚嘅公司,特別係啲寫住「99蚊開鎖」、「免費開鎖」等等,好多時都係陷阱。 我的慘痛經歷: 由於我一時大意,返香港時發覺唔見咗鎖匙。我就上網搜「九龍灣開鎖」,揀咗間叫「星威開鎖」嘅公司。打過去,對方話上門費$500。當時我都冇太多選擇,就答應咗。 但係,呢間「星威開鎖」嘅師傅黎到之後,唔單止冇幫我開鎖,仲要求我提供身份證資料。當然,我拒絕咗。之後佢話我個鎖要爆,要加$1,400。總之,佢哋就係用各種手段來加價。 最後,我選擇唔用佢哋嘅服務,喺樓下保安嘅推薦下,搵到另一個開鎖佬,以$680嘅價錢,快同專業地幫我開咗鎖,完全冇「星威開鎖」嗰種故弄玄虛。 總結: 選擇開鎖公司時,一定要小心謹慎。唔好因為廣告打得好就信任,真正嘅好師傅,往往唔需要透過廣告來吸引客。希望我嘅經歷可以幫到你哋,避開「星威開鎖」呢啲不良公司。记住,千祈唔好咁易信人,保護好自己嘅個人資料。 #鎖匙 #開鎖 #星威開鎖 #不良開鎖公司 #開鎖服務 (此文章由U Blog 同步發佈至社群)

平均消費
HK$1500
地址
九龍灣
香港九龍灣
評分
1/5
😭我仲以為開鎖要爆鎖係好正常,就係搵左星威開鎖,無帶鎖匙上網搵開鎖,佢初頭話300-400蚊,點知上到黎整左幾分鐘話開唔到要爛,我識鬼咩又夜媽媽,無帶鎖匙搵開鎖佬話要爆鎖都要爆架啦,又話把所有幾勁,配鎖匙都要用匙卡,我開唔到其他都開唔到,點點點…爆鎖又要加錢,又話唔知咩特別工具又要加,最後換埋鎖膽埋單$3500,足足十倍價錢,本來都算,好衰唔衰,過兩星期到阿媽冇帶鎖匙,佢搵咗開鎖佬去開鎖$500就開左,仲要唔洗換鎖,阿媽個鎖同我之前個牌子一模一樣,咁點解星威開鎖又乜又柒咁,我真係覺得自己好柒
我同你一樣遭遇,我唔好彩最後爆左個鎖仲要比1800蚊,又係星威🫠,最後都係搵獅子山開鎖幫我整返好把鎖,最慘係獅子山話把鎖唔洗爆都開到😭,一日都係自己心急又以為平少少,得不償失。
下一篇載入中